je mag nooit tegen het licht in fotograferen – of toch wel?

Elke eerste maandag van de maand is het weer tijd voor een #mythbustingmonday. Zowel tijdens sommige fotoshoots en workshops als op social media kom ik nog wel eens wat mythes tegen die het waard zijn onder de loep te nemen.

Vandaag start ik met mijn favoriet:

"Je mag nooit tegen het licht in fotograferen"

Ik snap waar deze mythe vandaan komt, want het kan best lastig zijn om foto’s te maken met tegenlicht. Maar voor mij persoonlijk is het juist één van mijn favoriete manieren om te fotograferen! Het licht op je onderwerp is mooi zacht doordat het indirect licht is, en de contouren van je onderwerp kunnen oplichten op een bijna magische manier. Dit alles terwijl je model ook nog eens zelf níet direct in de zon hoeft te kijken, en dus de ogen makkelijker open kan houden. Eigenlijk een win-win dus!

Ik zou je zeker willen aanmoedigen deze mythe naast je neer te leggen en uit je comfort zone te gaan, en te proberen wat vaker tegen het licht in te fotograferen, als je dat al niet doet. De grootste uitdagingen daarbij zijn vaak om je belichting goed te krijgen, lens flares te voorkomen en goed scherp te stellen op je onderwerp. Hier onder help ik je op weg met wat beknopte tips.

Veel fotografieplezier! 

Algemene tips 

  • Het kan je helpen om je onderwerp niet met lucht als achtergrond te willen fotograferen, omdat het dan vaak moeilijk wordt je onderwerp goed te belichting zonder de lucht overbelicht te maken. Je onderwerp zelf heeft tenslotte weinig direct licht, omdat de zon áchter je onderwerp staat. Dit, terwijl de lucht zelf juist erg licht is. Gevolg: je onderwerp wordt te donker, bijna een silhouette, of je lucht wordt juist erg licht en wit.

    Om dit op te lossen zul je toch vaak een reflectiescherm, flitser of stukje nabewerking nodig hebben.

  • Wil je toch graag werken met de lucht als achtergrond, dan werkt dat het beste wanneer het niet volledig onbewolkt is. Daarbij helpt het om je onderwerp precies tussen jouzelf en de zon te plaatsen. Het onderwerp blokkeert dan de zon en op die manier voorkom je dat het harde zonlicht direct in je lens valt. Nog steeds zul je in de meeste gevallen wel een extra lichtbron of stukje nabewerking nodig hebben.



  • Dus maak het jezelf makkelijker! Gebruik een bosrand, boom, struik of andere begroeiing als achtergrond. Omdat deze achtergrond zich door het tegenlicht al in de schaduw bevindt, is het makkelijker je onderwerp en achtergrond gelijkmatig uit te lichten. Bovendien kan zo’n achtergrond een mooi bokeh effect geven! 

  • Scherpstellen kan soms wat lastiger zijn met tegenlicht, bijvoorbeeld door teveel direct licht in je lens, maar ook door het gebrek aan contrast en harde schaduwen in je onderwerp. Probeer je camera niet zelf een scherpstelpunt te laten kiezen, maar selecteer handmatig een scherpstelpunt of groep scherpstelpunten. Zoek een deel op met nog enig contrast waarop je makkelijker kan scherpstellen.
  • Ook een veel voorkomend probleem: je krijgt last van lensflares. Soms kan een lensflare mooi werken op je foto, maar soms raakt je foto enorm flets, overbelicht en is scherpstellen ook nog eens erg moeilijk. Dat komt waarschijnlijk omdat er te veel licht rechtstreeks in je lens valt. Dat gebeurt het makkelijkste als de zon laag staat, bijvoorbeeld bij zonsopgang of zonsondergang. Jammer, want dat zijn juist de mooiste tijden om te fotograferen!

    Je kunt dit oplossen door je model in de schaduw of op een schaduwrand te plaatsen, en zelf ook net in de schaduw te blijven. Soms is het al genoeg zelf een stapje naar links of naar rechts te gaan, of iets hoger of lager te gaan zitten. Door je standpunt te veranderen, verander je ook de invalshoek van de zon in je lens, en verdwijnt de lensflare vaak. Een andere oplossing is om je model tussen jou en de zon in te plaatsen. Dit geef je ook nog eens een mooie lichtrand om je model heen!

 

Veel fotografieplezier! 

 

Als je nog steeds tegen problemen aan loopt, of je wilt eens in de praktijk met tegenlicht fotograferen, bekijk dan het huidige aanbod meeloopdagen of boek een privéworkshop! Nog laagdrempeliger is de online coaching, waarbij ik mee kan kijken in jouw foto’s en je feedback & tips kan geven over hoe je jezelf verbetert als fotograaf. 

En was je nou eigenlijk vooral als geïnteresseerde paardeneigenaar op deze pagina, maar ben je zelf geen fotograaf? Bevallen de tegenlichtfoto’s je tot nu toe wel? Klik dan ook eens door naar mijn portfolio of alle informatie over fotoshoots, want wie weet kan ik ook iets voor jou betekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *