Afscheids fotoshoots paard

Het moeten laten gaan van onze dieren is een keuze waar helaas veel van ons vroeg of laat bij zullen moeten stilstaan. Het is een keuze van verdriet, van liefde, van loslaten. Bij het boeken van een afscheidsreportage is de fotograaf aanwezig voorafgaand en tijdens het laten inslapen van uw dier. Dit lijkt misschien wat vreemd, maar ervaring leert dat deze foto’s achteraf zeer waardevol kunnen zijn en kunnen helpen in de verwerking van het verlies. Het fotograferen gebeurt met veel rust en respect, om jullie afscheid zo waardig mogelijk vast te leggen. Mocht je een afscheidsreportage overwegen, bekijk dan meer informatie en de mogelijkheden op de pagina Afscheidsfotoshoot paard.

Afscheidsreportage Almas & Rosa

Hoe een afscheid ook en hereniging was…

Het was een stormachtige en druilerige dag, passend bij de verdrietige situatie. Want ondanks dat dit het enige was wat Almas nog voor haar merrie Rosa kon betekenen, is afscheid moeten nemen natuurlijk vreselijk. Ze had haar zo graag meer gegeven, maar er was niets meer te geven of te doen. Alleen dit: zorgen voor een waardig einde. We fotografeerden nog laatste liefdevolle momenten, van een poetsbeurt of het vlechten maken tot een flinke bak vol slobber (die overigens afgekeurd werd door Rosa, en vervangen moest door luzerne.) En tot het einde… De kus op de neus, de knuffel door de tranen heen, er zijn voor je paard tot op het laatste moment.

Maar wat mij persoonlijk als omstander en onbekende ook heel erg bijbleef deze dag, was de steun van de kudde aan Almas. De kleine clown die tussen de tranen door voor een kleine lach wist te zorgen, door er vandoor te gaan met de rozen, of door zich bijna op schoot van Almas te werpen. Of tinker Shadow die zachtjes zijn warme adem deelde met Rosa en Almas op het moment dat zij het het moeilijkst had. Dat was heel bijzonder en mooi om te zien, de connectie tussen dit verdriet.

Achteraf ontving ik van Almas het volgende bericht daarover: “Dat vond ik ook echt prachtig toen ik de fotos keek. Ik heb dat niet heel goed door gehad maar zie toch dat Shadow me volop steunde… Dat heeft mijn verkoopplannen aan de kant gezet, ik voelde geen connectie, maar die blijkt er toch te zijn, 100%. Ik moet er nu alleen echt goed met hem aan werken. Dus het is niet alleen afscheid van Rosa voor mij, ook een nieuwe hereniging tussen paard en mens.

Afscheid en hereniging in één. Hoe dubbel het ook is, het geeft een rauw en verdrietig afscheid toch een klein sprankje van iets moois. Ik hoop dat je dat koestert Almas, en dat het je helpt het verlies van Rosa te verwerken, en weer dichterbij Shadow te komen. 

Ondanks dat de foto’s niet voorzien zijn van watermerk, zijn alle foto’s auteursrechtelijk beschermd door de wet van het auteursrecht. Ze mogen niet elders gedeeld of gepubliceerd worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fotograaf en geportretteerde. Het is wel toegestaan de link naar deze pagina online te delen.