Afscheids fotoshoots paard

Het moeten laten gaan van onze dieren is een keuze waar helaas veel van ons vroeg of laat bij zullen moeten stilstaan. Het is een keuze van verdriet, van liefde, van loslaten. Bij het boeken van een afscheidsreportage is de fotograaf aanwezig voorafgaand en tijdens het laten inslapen van uw dier. Dit lijkt misschien wat vreemd, maar ervaring leert dat deze foto’s achteraf zeer waardevol kunnen zijn en kunnen helpen in de verwerking van het verlies. Het fotograferen gebeurt met veel rust en respect, om jullie afscheid zo waardig mogelijk vast te leggen. Mocht je een afscheidsreportage overwegen, bekijk dan meer informatie en de mogelijkheden op de pagina Afscheidsfotoshoot paard.

Afscheidsreportage Daisy & Miralda

Daisy en Miralda mochten jarenlang een uniek team vormen, en sierden de portfolio’s van vele fotografen. Door het zand van de Soesterduinen, in het bos, op de heide, of in zee: niets was dit stel te gek. Hun band was ongelooflijk sterk – geen zadel, geen hoofdstel, geen Photoshop. Waar Daisy ging, ging Miralda. In alle vrijheid, loslopend over het strand, of in galop zonder zadel, het was ongelooflijk. Alle keren dat ik ze vast mocht leggen, genoot ik ervan om ze samen te zien.

Maar de laatste keer was het anders. De laatste keer was Miralda ziek, heel erg ziek. Daisy stelde de vraag of ik er tot op het laatst wilde zijn, om het afscheid in beeld te brengen. Een seconde twijfel: wil ik dat, kan ik dat? Maar tegelijkertijd was er geen twijfel over mogelijk, want als dit kon helpen met het verwerken, als ik er op deze manier voor Daisy kon zijn, ja. Dan wilde ik dat. En toen de dag daar was, was er verdriet. En er was onmacht. Er was de onbreekbare twee-eenheid Daisy en Miralda… ineens zo breekbaar. Maar bovenal was er liefde, die tussen mens en dier. En ook was er de hechte band tussen vader en dochter, die ineens zó mooi zichtbaar werd. Het afscheid was het meest pijnlijke maar ook het meest pure moment dat ik ooit op de foto mocht vastleggen. 

 

Ondanks dat de foto’s niet voorzien zijn van watermerk, zijn alle foto’s auteursrechtelijk beschermd door de wet van het auteursrecht. Ze mogen niet elders gedeeld of gepubliceerd worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fotograaf en geportretteerde. Het is wel toegestaan de link naar deze pagina online te delen.

Deze serie is gepubliceerd geweest in het tijdschrift Bit in 2018, en de afscheids fotoshoot is ook online op de Bit website gepubliceerd.