(Fotograferen) op de hei? Pas op voor wespen(grond)nesten!

Omdat ik weet dat er veel meer fotografen en ook andere paarden/honden/mensen zijn die zich ook wel eens iets buiten de gebaande paden begeven op de hei: let alsjeblieft op. 

Buiten de paden komen is terecht al niet toegestaan om de vegetatie en dieren te beschermen, en helaas ondervonden wij nog meer reden hiervoor.

Meer dan dertig keer gestoken

Ik heb nog steeds kippenvel als ik denk aan wat er gisteravond is gebeurd, en dan ben ik zelf niet eens gestoken… Wat een leuke en gezellige avond had moeten worden, had een verschrikkelijke afloop. Ons model eindigde in de ambulance naar het ziekenhuis, en ook haar pony moest door de dierenarts behandeld worden, nadat zij werden aangevallen door een zwerm wespen. Dertig keer is ze gestoken, en ook haar pony zat vol angels (die wespen, en dus niet alleen bijen, kennelijk ook kunnen achterlaten…) Gelukkig maken meisje en pony het naar omstandigheden nu goed.

In de heide kunnen zich wespennesten bevinden, ook in de grond. Ik wist dat niet of heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan. We weten niet precies of de pony exact in zo’n nest is gaan staan of dat de wespen in het nest gealarmeerd zijn geraakt door de trillingen van de grond boven ze, en daardoor in de aanval zijn gegaan… Achteraf zien we op onze laatste foto / foto’s uit de reeks, als we heel ver inzoomen (zoals hier), dat op het moment dat de pony ineens op hol lijkt te gaan, hij al onder de wespen zit. Vlak daarna rent ons model gillend opzij en zien we de zwerm om ze heen. Echt een nachtmerrie.

Maar laat deze situatie alsjeblieft niet alleen ons, maar ook jullie waarschuwen en hiermee hopelijk zo veel mogelijk de kans op herhaling voor een ander voorkomen. Let op in de heide & blijf gewoon op de paden.

Denk niet dat je de grond vooraf even kan checken en dan veilig bent. Vooraf heb ik samen met het model de locatie nog even gecheckt op oneffenheden/konijnengaten voor de veiligheid van de pony, en er is ons niets bijzonders opgevallen. En toch kwam daar ineens een zwerm woedende wespen ‘uit het niets’. Op de paden en open stukken zie je natuurlijk veel beter waar je loopt, en kennelijk bevinden nesten zich vaker onder bijvoorbeeld lage begroeiing of onkruid. Niet altijd te zien. Ik weet niet of er een manier is om dit volledig te voorkomen, maar wees voorzichtig. En blijf zoveel mogelijk op de paden.

"Maar je moet toch ook op het pad blijven"

Ja, nogmaals: dat moet zeker, om vegetatie en dieren te beschermen.  En wie met mij heeft geshoot weet waarschijnlijk wel dat ik daar vaak juist op probeer te letten, en dat heb ik nu niet gedaan. Maar door omstandigheden heb ik dit keer de keuze gemaakt toch even hier in de heide te fotograferen, bij uitzondering. Dat had niet moeten gebeuren, het is inderdaad niet de bedoeling om de heide in te gaan.

Omdat het echter wel vaker gebeurt dat mensen of dieren van de paden afwijken, deel ik alsnog deze ervaring en waarschuwing. Of dat nou gaat om paarden door de heide rennen voor fotoshoots of poseren voor een snelle telefoonfoto, ruiters stukken afsnijden van de paden af, honden door de heide rennen en spelen met takken die daar heen gegooid worden door mensen, kinderen vlakbij met vliegers en ballen die wel eens in de heide eindigen… Het gebeurt gewoon, en ik hoop dat deze mensen net als wij nu meer gewaarschuwd zijn voor de risico’s. Niet alleen voor de gewassen en wilde dieren, maar ook voor zichzelf. 

Laat deze waarschuwing svp niet verloren gaan in een wedstrijd wie zich het beste aan welke regels dan ook houdt. Ik erken dat ik niet perfect ben en dat het niet goed was van de paden af te gaan. Maar bovenal wil ik een eerlijke waarschuwing kunnen geven, want niemand gunt het een ander om  te moeten meemaken, wat dit meisje helaas overkomen is… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *