
PAARDEN FOTOSHOOT TIPS
In deze serie deel ik wat tips & tricks met jullie over verschillende onderwerpen binnen de paardenfotografie! Want ongeacht of je nou zelf fotograaf bent of juist paardeneigenaar, of je zelf op de foto komt óf de foto’s maakt: een beetje extra hulp en ideeën kunnen we allemaal gebruiken, toch?
Mijn idee is dat de blogs interessant worden voor zowel andere fotografen als paarden eigenaren die zelf op de foto gaan, zodat jij je op je best kunt voorbereiden op jouw fotoshoot! Boek je je fotoshoot bij een andere fotograaf? Dan kun je natuurlijk deze tips ook meenemen, maar vergeet niet te vragen aan jouw fotograaf wat voor tips deze voor je heeft. De werkwijze van elke fotograaf is tenslotte weer anders!
Voor nu staan de volgende onderwerpen ingepland, maar weet jij nog iets wat hierbij past, waar ik meer over kan delen? Laat het weten in de reacties onderaan deze pagina, en wie weet schrijf ik ook over jouw onderwerp!
- De aandacht trekken van een paard
- Voorbereiden van / op een fotoshoot
- Verschillende poses
- Locatie & Licht

Tijdens een fotoshoot vinden we het vaak mooi als het paard de oren naar voren heeft, of juist de aandacht op zijn of haar mens gericht heeft. Hiervoor wil ik als fotograaf graag dingen inzetten waarmee ik de interesse van het paard prikkel: nieuwsgierige paarden hebben vaak een mooie, open blik! Zelf vind ik het belangrijk te proberen dit niet te laten doorschieten naar een angstig paard. Meer daar over lees je in mijn vorige blog ‘Kijk blij, of anders…‘.
Maar in deze blog wil ik graag delen wat ik allemaal wél zou gebruiken om de aandacht van een paard te trekken! Ik vang aan met wat algemene tips, want minstens zo belangrijk als waarméé je de aandacht van het paard wilt krijgen, is hóe je dat doet.
Algemene tips
- Probeer het paard geïnteresseerd te krijgen, in plaats van angstig of onder de indruk.
- Wissel af met wat je inzet hiervoor, zodat de paarden nieuwsgierig blijven. Werkt het ene niet? Probeer dan weer iets anders!
- Begin altijd klein, of ver weg, zodat je echt op die nieuwsgierigheid inspeelt in plaats van op spanning. Bovendien kun je dan nog opbouwen naar grotere prikkels, afhankelijk van waar jouw paard goed op reageert!
- Als iets goed werkt, dus het paard kijkt erheen, haal hetgeen dat goed werkte direct weer weg! Zo blijft het paard nieuwsgierig naar wat er eigenlijk is. Dus rammel maar kort met de biksschep, en doe daarna weer een stap naar achter en verstop de schep achter je rug. Werk je met een hinnikgeluid? Blijf dit dan niet constant afspelen terwijl het paard allang kijkt. Het paard is anders al veel sneller gewend aan het geluid en steeds minder zal reageren, of juist overprikkeld raken.
- Overleg vooraf met de eigenaar wat hij of zij denkt dat goed werkt, en wat absoluut niet. Zij kennen hun paard het beste!
- Wanneer het paard goed reageert op voer, beloon dan tussendoor ook eens, zeker als het paard nieuwsgierig reageert op het rammelen. Op die manier stimuleer je de nieuwsgierigheid en veroorzaak je geen irritatie doordat er constant voer voor de neus gehouden wordt, maar níet gegeven.
- Degene die bezig gaat om het paard mooi te laten kijken, kan het best proberen echt de interactie met het paard op te zoeken: maak oogcontact, praat en beweeg! Wanneer je passief op één plek stil staat, zullen paarden niet zo snel kijken.
- Let op de lichaamstaal van het paard en luister als fotograaf zijnde ook goed naar de eigenaar. Bij niet elk paard ziet angst of spanning er hetzelfde uit. Kijk goed naar de kleine signalen die kunnen aangeven dat een paard gespannen raakt, en lees je hierover in. Vraag de eigenaar ook goed de grenzen van het paard te bewaken, want hij of zij kent het paard tenslotte het beste! En vergeet niet: geen paard is hetzelfde. Het ene paard zal spanning duidelijk laten zien, terwijl het andere paard zich juist erg afsluit. Hierdoor kan het misverstand ontstaan dat het paard het allemaal niet eng vindt, terwijl hij of zij juist erg naar binnen keert en daardoor niet meer reageert op prikkels.
- Besef je dat het best intensief is voor een paard om zo lang achter elkaar op te moeten letten, dus geef het paard af en toe een pauze. Laat hem of haar een stukje lopen of grazen bijvoorbeeld, terwijl je samen met de eigenaar vast je nieuwe ideeën of de reeds gemaakte beelden bespreekt.
- Trek alleen de aandacht van het paard als de fotograaf dat aangeeft, en alleen op de juiste plek. Anders kijkt het paard misschien wel mooi, maar net de verkeerde kant op, of is de fotograaf de camera nog aan het instellen. En je zult altijd zien dat de keer erop, als de fotograaf wel klaar staat en iedereen op de goede plek staat, het paard niet meer kijkt ;).
1. Werken met voer
Voedsel werkt voor veel paarden ontzettend goed. Eten is tenslotte iets dat praktisch elk paard leuk vindt!
Hoe werkt het: een (liefst voor het paard herkenbaar) biksschepje vullen met brokjes, of een plastic bakje met muesli, om (zachtjes) mee te rammelen op verschillende hoogtes en afstanden vanaf het paard. Doe je het voer in iets waar het paard het niet verwacht, bijvoorbeeld een plastic pion, werkt het soms nog beter! Een plastic zakje met wortels kan ook wonderen doen. En wil je dat de aandacht wat meer op de eigenaar zelf komt te liggen, die samen met het paard op de foto gaat? Geef ze een paar kleine paardensnoepjes of biksjes, zodat ze af en toe het paard kunnen voeren. Heb je niets bij de hand? Dan kun je soms ook een plukje hooi of wat gras gebruiken.
Opletten met: let op dat het paard niet gefrustreerd raakt doordat hij of zij telkens voer ziet, maar niets krijgt. Indien mogelijk, kijk of je tussendoor ook af en toe kunt belonen met het voer (en wacht tot het paard uitgekauwd is voor je weer foto’s gaat maken). Let ook op met paarden die voernijd hebben of snel ‘opdringerig’ worden van voer. Het kan wel helpen om meer in de verte wat te rammelen met een biksschep, en niet te dichtbij te komen. Dat maakt ook dat het paard vaak het hoofd hoger houdt, in plaats van erg uitstrekt om een hapje te nemen.
2. Hinnikjes en andere geluiden
Werken met geluid in plaats van visuele prikkels werkt vaak enorm goed, zeker als het om hinnikgeluiden gaat! Download een app met hinnikgeluiden, en gebruik deze niet zelf al te vaak van te voren, bij je paard. Je kunt ook gewoon een youtube filmpje met hinnikende of galopperende paarden afspelen. Maar ook andere geluiden kunnen goed werken: een bakje gedroogde rijst om zachtjes mee te rammelen, wat knisperend plastic of folie, of geluiden die je zelf kunt maken door met je vingers over wat hout te bewegen, je voeten over de grond te schrapen, etc.
Hoe werkt het: je speelt op afstand een geluidje af, in de richting waarvan je wilt dat het paard erheen kijkt. Probeer niet te vaak achter elkaar geluiden af te spelen, en zeker niet dezelfde. Wissel verschillende hinnikgeluiden af en kijk wat het beste werkt!
Opletten met: als je wilt dat het paard de hals uitstrekt, werkt deze tip minder goed, want het paard zal sneller het hoofd omhoog doen om te kijken waar het geluid vandaan komt. Let ook goed op met paarden op een vreemde locatie, en paarden die niet graag alleen zijn of verlatingsangst hebben: voor hun kan het hinnikgeluid juist angst triggeren in plaats van nieuwsgierigheid. Soms blijven ze zelfs gespannen en terughinniken al ver nadat je jouw geluid hebt afgespeeld, en kunnen ze onrustig raken. Voor hengsten geldt ook dat je soms kunt rekenen op heel wat vocaal kabaal, als reactie op de hinnik!
3. Kuddedieren (paardenvriendjes & spiegels)
Paarden zijn natuurlijk erg sociale wezens, en van nature kuddedieren. Een paardenvriendje uit de wei halen kan dus helpen om ze niet alleen op hun gemak te stellen, maar ze ook leuk te laten kijken! Geen optie bij jouw paard, bijvoorbeeld omdat hij helemaal níet of juist te heftig reageert? Een (veilige, bijvoorbeeld plexiglas) spiegel kan ook heel goed helpen!
Hoe werkt het: Je kunt met het andere paard in de buurt wandelen van waar je wilt dat jouw paardenmodel heen kijkt. Soms is alleen daar staan al genoeg, maar vaak moet je wat stappen of soms draven om de aandacht te krijgen. Een (veilige!) spiegel kun je tegenover het paard houden om hem zijn hals mooi te laten uitstrekken.
Let op met: het spreekt denk ik voor zich dat je moet opletten met hengsten, vanwege hun grote ‘enthousiasme’ met andere paarden. En natuurlijk werkt deze tip niet voor iedere fotoshoot, tenslotte is niet elk paard een sociaal wonder. Ik snap dat wel, we kunnen niet allemaal het middelpunt van het feestje zijn – de muurbloempjes mogen er ook zijn, en die hebben soms toch wat anders nodig om hun nieuwsgierigheid te prikkelen!
4. Reflectieschermen & paraplu’s
Om het licht te reflecteren heeft de fotograaf soms een reflectiescherm mee. Het is belangrijk dat dit (grote, vaak zilveren) scherm in alle rust geïntroduceerd wordt zodat het paard eraan kan wennen.
Hoe werkt het: Dit zet ik zelf alleen in, als ik zie dat een paard nieuwsgierig is aangelegd, en ik overleg altijd met de eigenaar. Het reflectiescherm kun je het beste niet in één keer uitklappen, maar het paard eerst rustig laten kijken en ruiken aan het nog ingeklapte reflectiescherm en hem of haar op het gemak stellen. Het scherm houd je eerst ver weg vast en niet te hoog, zodat het paard kan kennismaken zonder overweldigd te raken. Wanneer je tijdens dit proces van een nood een deugd maakt, kun je soms het paard al mooi op de foto krijgen op dit moment! Een reflectiescherm hebben ze tenslotte nog nooit gezien, en zal dus vaak hun interesse hebben. Een ander object wat veel fotografen of eigenaren vaak al mee hebben, is een paraplu. Een paraplu kán goed werken, maar kan ook heel goed angst of spanning oproepen. Ik vind het belangrijk om voorzichtig te werken en met veel beleid, op afstand.
Opletten met: voor veel paarden kan dit toch echt eerder spannend zijn, dan interessant. Het heeft mijn voorkeur om een paraplu bijvoorbeeld écht in de verte rustig uit te klappen en iemand ermee daar te laten wandelen, alsof het een toevallige wandelaar is, zodat we een paard eerder nieuwsgierig maken naar wat er in de verte gebeurd, dan angstig omdat er iets engs op hem of haar af komt. Soms werkt het ook om een stuk bij het paard vandaan, de paraplu (niet in de lucht, maar ongeveer op eigen navelhoogte) rondjes te draaien. Vermijd in elk geval het constant en luidruchtig in en uit klappen van de paraplu, snelle bewegingen richting het paard, de paraplu erg hoog vlakbij het paard houden, en meer van dat.
5. Maak er een feestje van!
Denk aan ballonnen, roltoeters of bellenblaas. Een fotoshoot met jouw lieveling is tenslotte ook een klein beetje een feestje, toch 😉 ?
Hoe werkt het: een ballon opblazen kan al genoeg zijn, maar ermee bewegen, hem hoog of laag houden, of wat lucht eruit laten ontsnappen zijn andere manieren om een paard nieuwsgierig te maken. Een roltoeter uitvouwen of bellen blazen in de verte kan zorgen voor een alarte blik, terwijl het paard daarna even laten snuffelen aan het ‘tuutje’ van de bellenblaas (zorg dat er geen zeepsop meer inzit) soms genoeg voor een mooi uitgestrekte hals.
Opletten met: voor wat angstige paarden, zou ik zelf eerder werken met voer of geluiden, als dat lukt. Wil je toch wat feestartikelen inzetten? Probeer dan ver weg en klein te beginnen, en kijk hoe ver je kunt gaan. Ga je bellen blazen? Doe dit dan op afstand, want sommige paarden vinden dit toch spannend van dichtbij. Blaas ook niet direct tientallen bellen, maar één of twee, en let er altijd op dat ze niet te dicht bij het paard komen of tegen de neus of vacht knappen, om schrikreacties te voorkomen.
Samengevat
-
- Biks, biks in een biksschep, rammelbakjes met muesli of rijstkorrels, geluiden die je zelf maakt door in je vingers te knippen / over de grond te schrapen, een zak wortelen, gras of hooi, hinnikgeluiden, andere paarden in de buurt, een plexiglas spiegel, reflectiescherm, paraplu, ballonnen, roltoeters, bellenblaas, reflectieschermen.
- Je kunt naast al dit, vast nog genoeg andere dingen bedenken om de aandacht van een paard te trekken! Zelf begin ik het liefste klein, wissel prikkels af, en probeer het leuk te houden voor het paard door afwisseling te bieden of ze tussendoor te belonen met kriebels of biks.
- Wat werkt is voor elk paard anders. Het ene paard hoeft maar te denken aan een paraplu en zal al een meter verschieten van schrik, terwijl het andere paard ongegeneerd op het reflectiescherm van de fotograaf staat te kauwen. Samen met de eigenaar overleg je en kun je aftasten wat voor dit paard het beste is!
- Wat ik hier boven typ, is natuurlijk mijn persoonlijke mening, gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Elke fotograaf heeft een eigen werkwijze, dus ontwikkel als fotograaf vooral de jouwe! En heb je als paardeneigenaar een fotoshoot geboekt bij een andere fotograaf? Overleg dan vooral hun werkwijze, want deze kan weer heel anders zijn.
- Wil je meer leren over hoe ik paarden fotografeer? Bekijk hier onder eens het aanbod meeloopdagen en workshops. Of wil je misschien meer weten over de mogelijkheden om jouw paard te laten fotograferen? Klik dan hier onder op de ‘Fotoshoots’ button voor meer informatie.
- Biks, biks in een biksschep, rammelbakjes met muesli of rijstkorrels, geluiden die je zelf maakt door in je vingers te knippen / over de grond te schrapen, een zak wortelen, gras of hooi, hinnikgeluiden, andere paarden in de buurt, een plexiglas spiegel, reflectiescherm, paraplu, ballonnen, roltoeters, bellenblaas, reflectieschermen.