Fine art paardenfotografie kunst

Paardenfotografie podcast

Begin december had ik de eer te gast te zijn bij de podcast ‘Creating Magic’ van Jikke Patist.  Wat was het een mooi en open gesprek, bedankt lieve Jikke!

 

WAAR GAAT DE PODCAST OVER?

Thema’s van deze podcast zijn onder andere het houden van controle tijdens het fotograferen en ondernemen & je onderscheiden als paardenfotograaf. Tijdens het gesprek komen er allerlei onderwerpen aan bod: van mijn beleving van de intieme & intense afscheidsreportages, tot creatieve vrijheid ervaren dankzij het doen van fine-art fotoshoots! 

Hier boven kun je de podcast luisteren. Ik zou natuurlijk zeggen: doen! Ik vind podcasts luisteren zelf heerlijk om te doen tijdens het nabewerken op de computer of tijdens huishoudelijke klusjes, maar ik ken ook genoeg mensen die ze luisteren onderweg in de auto of trein, of zelfs onder het sporten. Dus… kies je moment & luister met ons mee! 

 

Afscheidsfotoshoots van paarden

Het eerste gedeelte van de podcast gaat vooral over een bijzonder, emotioneel maar ook heel dankbaar onderdeel van mijn werk: de afscheidsfotoshoots van paarden. Vaak word ik gevraagd om nog een laatste keer prachtige foto’s te maken van mensen hun lieveling, bijvoorbeeld door zijn of haar typerende oogopslag vast te leggen, of juist de band tussen mens en dier. Maar soms fotografeer ik ook het afscheid zelf: het laten inslapen van het paard. Dit klinkt in eerste instantie misschien vreemd, maar deze respectvolle zwart-wit series kunnen paardeneigenaren écht helpen hun verlies te verwerken! 

In de podcast vraagt Jikke me naar mijn beleving van deze reportages: wat doet het met je als fotograaf om bij zo’n moment te zijn, en zeg ik ooit nee tegen een afscheidsreportage?

Foto van paardenfotograaf Nikki de Kerf

Je grenzen bewaken als paardenfotograaf en zzp'er

Vanuit daar komen we op een minstens zo persoonlijk onderwerp: hoe houd je controle & zorg je dat je als fotograaf of zelfstandige niet je eigen grenzen voorbij gaat? Zoals Jikke in de podcast mooi benoemt: als zzp’er ben je soms je eigen boekhouder, je eigen planner, je eigen marketingspecialist, je eigen communicatiemedewerker en meer. Dat kan veel zijn! Hoe bewaak je je grenzen? Durf je te communiceren naar je klanten wanneer het te veel is? 

Op social media lijkt het soms of iedereen maar altijd alles aan kan, maar is dat ook zo?  Jikke en ik vertellen beide over onze keuzes om soms ook op social media eerlijk te zijn over onze grenzen of onzekerheden, en waarom dat voor anderen soms waardevol kan zijn!

Fine-art paardenfotografie

Tot slot borduren we verder op het thema ‘controle houden’, maar met een andere invulling: als buitenfotograaf heb je niet altijd controle over het licht… Eén van de oplossingen die ik hiervoor gevonden heb, is het soms werken met flitsers! Hierdoor komen we op een ander uniek type fotoshoots wat ik aanbiedt: de paarden fine-art reportages. Dit zijn fotoshoots waarbij ik paarden probeer op een andere manier vast te leggen dan gebruikelijk. Je kunt hierbij denken aan zwarte of witte achtergronden, grote contrasten, andere composities of poses & dus bijzonder gebruik van licht, soms zelfs met flitsers.

Wat bespreken we hier allemaal over in de podcast? Wat níet, haha! Dit moet je eigenlijk gewoon luisteren, en hopelijk inspireert het ook jou om hierna anders naar paardenfotografie te kijken… 

Masterclass ‘Paardenfotografie fine-art’ 2021

In de podcast wordt het ook al genoemd, maar ik wil het hier ook nog uitlichten voor geïnteresseerden: vanaf 2021 zal ik masterclasses geven in fine-art paardenfotografie! Hier leer je als deelnemer niet om unieke fine-art portretten te maken van paarden, maar ook….

 

  • Verschillende nieuwe poses uitwerken, waarbij je anders gaat kijken naar hoe je een paard vastlegt
     
  • Creatiever omgaan met compositie

  • Écht kijken naar licht, iets wat je daarna in je eigen fotoreportages ook kan toepassen, en niet alleen op het gebied van fine-art! 

  • Werken met kunstlicht

  • Je losbreken van de regels die je opgelegd hebt gekregen, waardoor jij je creatieve vrijheid verder mag ontwikkelen en op zoek gaat naar manieren om jezelf te onderscheiden als paardenfotograaf!
Deze maand publiceer ik alle informatie omtrent de masterclasses hier op mijn website en social media kanalen, maar heb je al interesse om als eerste van mij te horen? Stuur een e-mail naar nikkidekerf@gmail.com en ik mail jou als eerste!
 

Fine-art paardenkalender 2021

Ook verkrijgbaar, in kleine oplage, dus wees er snel bij: mijn fine-art paardenkalender voor 2021. Geen standaard paardenkalender, maar 12 maanden van kunstzinnige paardenfoto’s, stijlvol opgemaakt. een gewone paardenkalender, maar 12 maanden van kunstzinnige paardenfoto’s. De kalender is Engelstalig, gedrukt op A4 en A3 formaat en op zijdeglans 300g/m² papier.

 Elke kalender wordt feestelijk verpakt en is hierdoor ook een geweldig leuk paardencadeau voor de Kerstdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *