[Tutorial] Blackfoto van een paard maken

In de fotografie is het wellicht geen gangbare term, maar in de wereld van de paardenfotografie is het inmiddels een ingeburgerd begrip: de zogenaamde blackphoto, blackfoto of black background image. Nog nooit van gehoord? Geen zorgen, je bent ongetwijfeld niet de enige (zeker als je geen paardenmeisje bent).

De term blackphoto wordt in de paardenfotografie gebruikt om een foto van een paard aan te duiden waarbij de achtergrond zwart is. Dit gebeurt niet, zoals sommige klanten zich al hardop afvroegen, door het paard rond middernacht op de foto te zetten, of mee te nemen de studio in. Een blackfoto maken is gelukkig een stuk makkelijker dan dat. Benieuwd? Lees hier alles over het maken van een blackphoto van een paard!

 

Hoe maak ik een blackfoto?

Eigenlijk is het maken van een dergelijke foto erg gemakkelijk, zodra je de truc door hebt. Het berust op een simpel principe: binnen is het vaak donkerder dan buiten. Als je zorgt dat het onderwerp van de foto buiten staat, bij voorkeur zelfs in de zon, en zorgt dat het onderwerp goed belicht is – dan zal de achtergrond wanneer deze binnen is, donkerder worden dan het onderwerp. Niet helemaal duidelijk? Op onderstaande foto zie je wat ik bedoel:

Setting blackfoto maken

Het paard staat buiten, voor de ingang van een stalgebouw of schuur (links. Het paard kan ook deels in de ingang van het gebouw staan (rechts). Op de achtergrond zie je de ingang van het gebouw. Je kijkt dus achter het paard langs recht het gebouw in. Doe bij voorkeur de lichten in de stal uit. Dek eventuele andere lichtbronnen, zoals ramen, af met een doek of gebruik hiervoor een paardendeken. (Op een ladder staan is overigens geen verplichting 😉 ). 

 

Doordat je het paard in het licht neerzet, en op de achtergrond de opening van het stalgebouw hebt waar het binnen relatief donker is, geeft dit een groot contrast in belichting. Op je foto wordt de achtergrond achter het paard dan al gauw zwart, wanneer je het paard juist belicht hebt, in combinatie met de juiste omstandigheden. 

Simpeler kan haast niet, toch? Tip: hoe dichter het paard in de opening staat in plaats van daarvoor, hoe zachter de overgang van het paard naar de zwarte achtergrond zal worden, maar hoe lastiger het kan zijn de achtergrond volledig zwart te krijgen en het paard daar goed uit te laten komen.

 

Instellingen Blackfoto

Let er vooral op dat het paard goed belicht is, de achtergrond zal dan eigenlijk al bijna zwart zijn bij de meeste stalgebouwen. Wanneer je de camera handmatig instelt, heb je de juiste belichting van het paard zelf in handen, door de combinatie van sluitertijd, diafragma en ISO. Er is geen standaard antwoord te geven op de beste belichtingsinstellingen, omdat deze verschillen per lichtsituatie.

Wanneer je de camera niet handmatig instelt adviseer ik om deelmeting te gebruiken, zodat de belichting uit gaat van het paard.

 

Nabewerken Blackfoto 

Helaas lukt dit lukt niet in iedere situatie. Dit kan komen doordat het contrast tussen het paard en de achtergrond niet groot genoeg is, bijvoorbeeld bij een donker paard of grauw weer. Er kan dan achteraf enige nabewerking nodig zijn om de achtergrond echt zwart te krijgen.

De tutorials voor het nabewerken staan nog niet online. Wel kun je mijn presets voor Lightroom en Photoshop kopen waarmee je gemakkelijk je blackfoto nabewerkt! 

 

 

Before Image After Image

Troubleshoot

Soms staat de stalopening in een lichtrichting die niet voordelig is, waardoor het hoofd van het paard deels in de schaduw valt. Als je een andere stalopening kan kiezen, doe dit dan. Mocht daar geen mogelijkheid toe zijn, zijn er drie opties:

  1. Soms is het voldoende de foto uit een andere hoek te maken, door zelf naar links of rechts op te schuiven, of het paard een stuk te draaien.

     

  2. Soms kun je ontbrekend licht terugbrengen door het licht te weerkaatsen, bijvoorbeeld met een reflectiescherm.

     

  3. Het kan nodig zijn het paard verder in de stalingang te zetten, dus binnen in het gebouw, in plaats van (op de rand naar) buiten. Dit vraagt wel meer nabewerking, doordat het contrast tussen het paard en de achtergrond minder groot is. Ook zul je wellicht je ISO hoger moeten zetten, omdat het paard nu minder licht vangt. 


Leren Blackfoto’s Maken

Kom je er ondanks deze uitleg nog niet helemaal uit, of loop je tegen problemen aan? Voel je vrij een berichtje te sturen, of tijdens een online coaching je problemen voor te leggen. 

Wil je zelf mooie blackfoto’s laten maken van jouw paard? Boek een fotoshoot, of  neem contact op om te overleggen wat de mogelijkheden zijn voor een blackfoto sessie bij jou op stal. 

 

 

Infographic blackfotografie

Wil je graag deze tips bij je hebben onderweg? Nayomie Steur maakte deze handige en mooie infographic! Klik op onderstaande afbeelding om hem te openen in volledig formaat & sla hem op op je telefoon, zodat je tijdens je fotoshoot altijd deze tips bij de hand hebt!

Infographic: blackfotografie paarden how-to

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *