Veelgestelde vragen over de paarden fotoshoots

Op deze pagina vind je antwoord op de veelgestelde vragen over de fotoshoots. Blijft jouw vraag onbeantwoord? Laat het mij weten, zodat ik ervoor kan zorgen dat jij en anderen het antwoord hier voortaan kunnen vinden! Maar lees eerst zelf nog even over mijn werkwijze en de mogelijkheden voor het boeken van een fotoshoot met paard.

Voor de fotoshoot

0K9B6605WEB

Je kunt een fotoreportage het beste boeken per e-mail door een berichtje te sturen naar info@fotogenikki.nl, maar mag ook telefonisch contact opnemen met mij via 06-14544027. Twijfel je over welk pakket het meest geschikt is? Dan adviseer ik je graag.

We bespreken vooraf al jouw ideeën en wensen, waarbij ik graag met je mee denk over mogelijkheden & locaties. Als je wilt, maken we zelfs een mooi moodboard om duidelijk te krijgen wat jij mooi vindt.

En of je nou vaker voor de camera hebt gestaan, of dat dit je eerste fotoshoot is, je ontvangt vooraf een handig document met tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden!

F.A.Q. – Voor de fotoshoot

Uiteraard kan dat, leuk zelfs! Tegen meerprijs van €4,99 stuur ik je een mooi ingepakte bon op, zodat je ook nog een tastbaar cadeau hebt om iemand mee te verrassen. Moet je de cadeaubon met spoed hebben? Neem gerust telefonisch contact op (0614544027) om te kijken wat nog mogelijk is. Zo kan ik bijvoorbeeld de bon ook digitaal sturen zodat jij hem zelf kunt laten afdrukken, en we niet op de post hoeven te wachten. De cadeaubon is max. 1 jaar geldig.

Wanneer je zeker weet dat de gelukkige ontvanger mijn werk al langer kent of volgt, kan ik ook zélf diegene feliciteren in bijvoorbeeld een telefoongesprek of opgenomen video, zodat het cadeau nog persoonlijker is.

Vanaf september 2022 ben ik slechts beperkt beschikbaar ivm andere fulltime activiteiten. Wil je een reportage boeken, neem dan per e-mail of telefonisch contact op om samen te kijken of er momenteel data beschikbaar zijn. Lukt het je door omstandigheden niet om de fotoshoot zo lang uit te stellen, en zoek je met spoed een paardenfotograaf? Bel mij gerust op 06-14544027 om te kijken wat mogelijk is op korte termijn!

Voor afscheidsreportages probeer ik altijd plaats te maken, hoe last-minute dan ook. Of het nou gaat om een laatste keer mooie foto’s van je paard, of een documentaire, emotionele reportage van het afscheid nemen zelf. Je kunt bij spoed het beste telefonisch contact opnemen met 0614544027. Neem ik niet direct op? Bel gerust een aantal keer, en stuur het liefste daarna een WhatsApp. Zodra ik mijn handen vrij heb, bel ik je dan terug! Liever niet bellen of te emotioneel? Je mag ook direct een WhatsApp sturen met daarin je wensen en gegevens (naam & emailadres). 

Op de pagina ‘Fotoshoots’ vind je de mogelijke pakketten die je kunt boeken, en wat de kosten daarvan zijn. Alle tarieven zijn inclusief btw, exclusief reiskosten (€ 0,25 per km, retour vanaf 1222JK). 

Wil je een bedrijfsmatige of redactionele fotoshoot boeken? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Alle pakketten zijn in te vullen naar wens maar hebben een ander aantal foto’s inbegrepen. Ook verschilt de levering: bij het deluxe pakket ontvang je een prachtig professioneel foto-album (15x15cm) met jouw foto’s en bij het standaard pakket ontvang je jouw gekozen foto’s als fotoprints. 

Foto’s op webformaat zijn 900 x 600 pixels groot. Dat zegt jou misschien niet zo veel, maar die zijn vooral geschikt om te gebruiken op internet. Mijn watermerk staat er klein op, bijvoorbeeld net zoals op de andere foto’s in mijn portfolio paardenfotografie. Je kunt ze eigenlijk niet laten afdrukken, daar zijn ze te klein voor. Wel mag je ze delen op social media of forums, en kun je ze opslaan op je computer of op je telefoon, als digitale herinnering! 

Ben je wel van het printwerk, wil je een fotoboek laten maken, of wil je een foto aan de muur? Dan heb je een digitale foto op hoge resolutie nodig. Deze digitale foto’s zijn minimaal 2000×3000 pixels en je kunt ze tot groot formaat laten afdrukken. Ook staat mijn watermerk niet op deze foto’s, zodat ze mooi uitvergroot kunnen worden zonder webadres erop. Het auteursrecht blijft echter altijd bij mij, je koopt dus niet het recht om de foto’s door te verkopen of voor iets anders te gebruiken dan privé. 

Alles kan en mag! Ik ken door Nederland heen wel een aantal gave locaties, waarbij ik zeker in mijn buurt (Hilversum) een aantal plekken op mijn duimpje ken. Dat heeft als voordeel dat ik weet hoe het licht valt en wat de beste fotoplekjes zijn. Maar jij mag zeker ook zelf een locatie voorstellen! Ik vind het wel belangrijk dat we er mogen komen met een paard en de locatie netjes achter laten. 

Kan jouw paard niet op de trailer, heb je mooie plekken bij stal in de buurt, of wil je om een andere reden je fotoshoot gewoon op / bij stal laten plaatsvinden? Ook dat is géén probleem, dat doen de meeste van mijn klanten! Vooraf overleggen we al wat de mooie plekken op jouw stal kunnen zijn, en het kan zijn dat ik even kijk op Google Maps waar de zon op komt en waar deze onder gaat, en je misschien zelfs vraag wat filmpjes te maken van de locatie op bepaalde tijdstippen.

Ook als je denkt dat jouw locatie niet erg geschikt is, proberen we er het mooiste uit te halen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt! 

Goed dat je het checkt! Al mijn pakketten zijn bedoeld voor particulieren en privégebruik, maar ik bied zeker opties aan voor bedrijven. Veel organisaties hebben al gebruik gemaakt van mijn fotografie, denk bijvoorbeeld aan magazines als Penny of Bit, of grote bedrijven in de paardenwereld als Pharmahorse, Pavo en Barefoot. Maar ook als startende ondernemer in de paardenwereld bied ik je een passend pakket aan!

Ik bied zowel stockfotografie aan, als fotoshoots op maat. Als je contact opneemt per e-mail met een uitleg over jouw bedrijf en wat je ongeveer wilt, bied ik je een aantal opties en denk met je mee over mogelijkheden en invulling van de fotoshoot. 

Tijdens de fotoshoot

0K9B2898WEB

Tijdens de fotoreportage nemen we rustig de tijd, zodat zowel jij als je paard goed op het gemak zijn. Zo vangen we de blikken van je paard die hem echt herkenbaar maken voor jou, en de oprechte en liefdevolle momenten tussen jullie samen. 

Vind je het moeilijk om voor de camera te staan, maar wil je toch graag op de foto met je paard? Ik help je hier graag doorheen met rustige begeleiding en adviezen over hoe je kunt poseren. En tussen dit poseren door geef je gewoon wat extra knuffels aan je paard, zodat we ook die spontane momentjes vastleggen! 

Je mag gebruik maken van mijn fotohalsters zodat je paard achteraf ‘los’ lijkt te staan. 

F.A.Q. Tijdens de fotoshoot

Een fotoshoot duurt gemiddeld 1,5 uur maar kan bij uitzondering ook langer duren. Dit is afhankelijk van jouw wensen en de medewerking van het paard. Tussendoor mag je desgewenst van outfit wisselen, maar houd ook rekening met de spanningsboog van je paard. Vaak is uiterlijk 2 uur fotograferen de grens voor bijna elk paard, en daar moeten we natuurlijk een beetje rekening mee houden. Maar voel je niet gehaast: we kijken goed naar wat jouw paard aangeeft en niet op de klok.  Het liefst neem ik rustig de tijd, zodat we ontspannen kunnen werken. Zo voelen jullie je echt op je gemak en krijgen we de mooiste foto’s!

Natuurlijk mag dat, geen enkel probleem! Het kan zelfs handig zijn om iemand mee te brengen die een handje wilt helpen. Bijvoorbeeld door jouw paard vast te houden als jij even van outfit wisselt, of met behulp van mijn aanwijzingen de aandacht van het paard te trekken, zodat de oren mooi naar voren staan op de foto. 

Houd er wel rekening mee dat met een grotere groep mensen, de paarden soms minder makkelijk reageren of juist gespannen raken omdat er van te veel kanten prikkels komen. Ook kan het moeilijker zijn echt met je paard te ‘connecten’ of mijn aanwijzingen te verstaan, als veel mensen tegelijk ook goedbedoeld hun aanwijzingen of adviezen geven. Ik vraag je daarom, indien mogelijk, maximaal 2 of 3 anderen mee te brengen naast jouzelf. 

Geen probleem! Wil je graag dat we jouw paard los fotograferen, maar zijn we in een natuurgebied of op open terrein waar hij weg kan, dan gebruiken we gewoon één van de speciale fotohalsters die ik mee breng. Daarmee fotograferen we jouw paard veilig en werk ik achteraf in de nabewerking het halster weg, zodat je paard alsnog los staat. Ik heb stevige fotohalsters van touw voor portretfoto’s van je paard, en wat bredere biothaan fotohalsters voor actiefotografie, waarvan de drukverdeling wat vriendelijker is voor jouw paard dan bij de touwhalsters. 

Vind je een eigen halster of hoofdstel juist mooi? Ook dat mag! Het gaat erom dat jij foto’s krijgt van je paard zoals jij hem of haar graag ziet. Soms is dat volledig los of in vrijheid, en soms op chique of juist met halster waar je hem of haar altijd graag in ziet. 

Ik vraag je wel om je halster of hoofdstel even netjes te poetsen van te voren, indien je deze graag schoon en netjes op de foto wilt. Kijk ook even of alles nog goed past, en schuif uitstekende riempjes in de passantjes. Mis je een passantje? Gebruik dan een zwart manenelastiekje om het riempje heen! 

Tijdens de fotoshoot moet je helemaal niets – ik vind het vooral belangrijk dat je iets draagt, waar jij je comfortabel in voelt! Als jij een sprookjesplaatje compleet wilt maken met een jurk, kan dat ontzettend mooi zijn. Maar ben je geen ‘jurkenmens’ en draag je liever wat anders, dan vind ik het juist belangrijk dat jij jezelf kan zijn op de foto. 

Ik heb dan ook geen jurken te leen, omdat ik vind dat iedereen iets moet dragen wat bij hem of haar past, en dat hoeft geen jurk te zijn. Ook is het moeilijk om in elke kleur en maat een mooie jurk aan te bieden. Mocht je echt ergens naar op zoek zijn, mag je voorafgaand aan je fotoshoot altijd mij vragen met je mee te zoeken naar de perfecte outfit!

Mijn advies is wel om uit te kijken met streepjes of drukke patronen, omdat ze wat kunnen afleiden op de foto. Vaak zijn rustige tonen zoals aardetinten en pastelkleuren erg geschikt. Zwarte of witte kleding kan erg mooi zijn, maar als dit erg contrasteert met je paard (bijvoorbeeld een zwart paard, en jij in een volledig witte outfit) kan dit wat moeilijkheden opleveren met het belichten, dus overleg dat even vooraf. Vesten met een capuchon kunnen soms minder mooi overkomen vanuit bepaalde hoeken. 

Je mag bij twijfel altijd vooraf je outfit aan mij voorleggen. Ik ben geen stylist, maar kan vanuit fotografisch oogpunt met je meedenken over hoe bijvoorbeeld de belichting uitkomt.

Wat vervelend om te horen! Maar ook heel herkenbaar: er zijn zeker meer mensen voor wie dit onwennig of ongemakkelijk voelt, je bent dus niet alleen. Tijdens het fotograferen probeer ik je er zo goed mogelijk doorheen te loodsen op een manier die voor jou werkt: rustig, enthousiast, met veel aanwijzingen, of juist door je lekker met jouw lieveling te laten knuffelen en hopelijk de camera even te vergeten. 

Je hoeft absoluut niet op de foto als je dat niet wilt, maar laat eventuele onzekerheid je niet tegenhouden. Samen gaan wij op zoek naar een manier om jou op je gemak te krijgen voor de camera. En probeer het zo te zien: ik ben toch al op locatie om te fotograferen, je hebt je paard al mooi voorbereid, dus een paar extra foto’s met jou samen maken is een kleine moeite voor mij. En vind je ze achteraf niet mooi? Dan hoef je ze niet te bestellen, want je kiest gewoon zelf de foto’s uit die je nabewerkt ontvangt!

Natuurlijk is het bij paarden net als bij mensen: ze houden er niet allemaal van om op de foto te gaan! Als we tijdens de fotoshoot er achter komen dat je paard spanning op bouwt en daardoor druk wordt, of zich juist afsluit, proberen we deze spanning af te laten vloeien. Door mijn ervaring met paarden met gedragsproblemen, kan ik desgewenst met je meedenken en suggesties geven over wat we tijdens de shoot kunnen doen, om het jouw paard zo aangenaam mogelijk te maken. Dat kan soms zijn dat we de prikkels en settings kort houden en veel afwisselen, of soms juist dat we je paard laten grazen tussendoor of wat longeren om even de spanning eruit te kunnen lopen. Wat er ook gebeurt, ik wil jou en jouw paard niet pushen. We zoeken dus juist naar manieren om je paard happy te houden tijdens de fotoshoot. Jouw mening is hierin leidend: jij kent je eigen paard het beste!

Ben je vooraf al wat bezorgd over de medewerking van jouw paard tijdens de fotoshoot? Geef het dan aan! Het kan zijn dat we bijvoorbeeld een paardenvriendje van jouw paard meenemen tijdens de fotoshoot, of zijn of haar favoriete voer. Het kan ook zijn dat we vooraf al beslissen dat het niet handig is je paard naar een vreemde locatie mee te nemen, omdat hij of zij dit te spannend vindt. In dat geval kom ik liever naar stal toe, of vraag ik je vooraf te oefenen. 

Bij een paard dat zich snel afsluit of weinig interesse heeft, proberen we zo veel mogelijk leuke of gekke dingen mee te nemen voor hem of haar. Probeer vooraf niet te veel te oefenen met prikkels en geluidjes, omdat dit kans geeft dat je paard tijdens onze fotoshoot de interesse al snel verliest. 

Alles kan en mag! Ik ken door Nederland heen wel een aantal gave locaties, waarbij ik zeker in mijn buurt (Hilversum) een aantal plekken op mijn duimpje ken. Dat heeft als voordeel dat ik weet hoe het licht valt en wat de beste fotoplekjes zijn. Maar jij mag zeker ook zelf een locatie voorstellen! Ik vind het wel belangrijk dat we er mogen komen met een paard en de locatie netjes achter laten. 

Kan jouw paard niet op de trailer, heb je mooie plekken bij stal in de buurt, of wil je om een andere reden je fotoshoot gewoon op / bij stal laten plaatsvinden? Ook dat is géén probleem, dat doen de meeste van mijn klanten! Vooraf overleggen we al wat de mooie plekken op jouw stal kunnen zijn, en het kan zijn dat ik even kijk op Google Maps waar de zon op komt en waar deze onder gaat, en je misschien zelfs vraag wat filmpjes te maken van de locatie op bepaalde tijdstippen.

Ook als je denkt dat jouw locatie niet erg geschikt is, proberen we er het mooiste uit te halen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt! 

Dat kan allemaal, want ik heb een ruime ervaring in de paardenfotografie, van actie tot liefdevol portret! Je kunt elk pakket kiezen dat je wilt, want ze zijn naar wens in te vullen, en we hebben geen tijdsdruk op een gewone fotoshoot staan! De fotoshoot draait helemaal om jou en jouw paard. Daarbij zijn jouw wensen en de spanningsboog van je paard lijdend, dus we kijken gewoon of we al jullie ideeën mogelijk kunnen maken. Houd er wel rekening mee dat een fotoshoot best veel kan vragen van een paard, dus dat zij op een bepaald moment wel klaar kunnen zijn met de fotoshoot.

Bij groepsreportages is dat anders, daarbij werken we met tijdssloten. Wil je tijdens het boeken van een groepsreportage het liefst veel verschillende foto’s laten maken, overleg dan wat realistisch mogelijk is in de beperkte tijd.  

Afhankelijk van het tijdstip van de fotoshoot, is het niet altijd erg als we geen felblauwe lucht hebben. Bewolking kan ook mooi en zacht licht geven. Zijn we echter bang dat het te grauw wordt, of dat we te maken krijgen met regen, onweer of storm? Dan verzetten we de fotoshoot in overleg. Ik vraag je om hierin te vertrouwen op mijn ervaring en expertise: ik zou nooit een fotoshoot laten doorgaan als ik bang ben dat de lichtomstandigheden niet goed zijn, want ik wil jou de mooiste foto’s kunnen afleveren! 

Na de fotoshoot

0K9B7714WEB

Als het goed is, ga je na een superleuke ervaring weer naar huis en kan je niet wachten om de resultaten te zien! Ik selecteer voor jou thuis de foto’s en maak een ruime voorselectie, vaak van 100 beelden of meer.

Na 21 dagen ontvang je deze grote voorselectie van de gemaakte foto’s. Hier mag jij zelf je eigen foto’s uit kiezen! Je kunt uiteraard ook extra foto’s nabestellen.

Na het doorgeven van je keuze, duurt het ongeveer 14 tot 21  dagen voor ik je foto’s zorgvuldig heb nabewerkt en digitaal verstuur. Zitten er fotoprints in het pakket? Laat dan na dit mailtje even weten of de nabewerking van alle foto’s naar wens is. Dan ontvang je zo’n 7 dagen ook nog een verrassend leuk fotopakketje per post!

F.A.Q. na de fotoshoot

Ik snap helemaal dat je na de fotoshoot héél nieuwsgierig bent! Voor de beste afhandeling heb ik wel even de tijd nodig om de foto’s stuk voor stuk te bekijken en een geschikte voorselectie te maken. Dit duurt ongeveer 21 dagen. Uit deze voorselectie kun je jouw keuze doorgeven, waarna je deze binnen weer +- 14 tot 21 dagen nabewerkt ontvangt per e-mail. Pas als ik zeker weet dat jij 100% tevreden bent over de nabewerking, gaat je fotopakketje op de post.

Bestel je meer foto’s na dan in het pakket zitten? Dan kan het natuurlijk zijn dat ik iets langer bezig ben met het nabewerken, want ik wil jou de beste kwaliteit afleveren en zorgvuldig werken! 

Heeft het ontvangen van je foto’s door omstandigheden meer haast, of heb je een bepaalde foto eerder nodig? Geef dit dan gerust aan en ik probeer je deadline mogelijk te maken. 

Dat kan zeker! Ik maak na afloop van de reportage een voorselectie, waaruit jij dan weer jouw eigen foto’s mag kiezen. Je kiest dus ook zelf welke foto’s je nabewerkt krijgt in je pakket, en je kunt altijd extra foto’s nabestellen! Een extra foto kost €15 waarbij je hem digitaal ontvangt in webformaat en hoge resolutie. Bij een fine-art reportage kost dit €20 per extra foto.

Zo’n voorselectie heeft, afhankelijk van het door jou gekozen pakket en de invulling van de fotoshoot, zo’n 50 tot soms wel bijna 200 foto’s om uit te kiezen! Wil je liever een kleinere selectie, of advies bij het maken van de beste keuze? Ook hiermee help ik je graag.

Je kunt altijd meer foto’s nabestellen dan in je pakket zitten, voor €15 per digitale foto of €20 per digitale foto bij een fine-art fotoshoot. Je ontvangt deze foto dan in webformaat en hoge resolutie. 

Wil je vanuit het BASIC pakket een foto op webformaat upgraden naar hoge resolutie, dan kost dit €10 per foto. 

Verder lever ik uitsluitend maatwerk: afdrukken of prints op bijzondere materialen, in verschillende formaten. Ik heb geen standaard prijslijst hiervoor, omdat we kijken wat past bij jouw stijl en budget. Als je na afloop van een fotoshoot één van de werken aan de muur wilt, help ik je hier graag mee verder.

Ik photoshop jouw halster niet weg, maar kan een speciaal fotohalster meenemen hiervoor. Deze kan ik na afloop mooi wegwerken in de nabewerking waardoor jouw paard echt ‘los’ staat. Dit is bij de prijs inbegrepen, tenzij vooraf anders besproken. 

Wil je liever jouw paard met een gewoon halster op de foto? Dan kan ik in overleg en afhankelijk van de foto wel het touw weg photoshoppen voor je!

In principe* bewaar ik je foto’s jarenlang op een externe harde schijf, als extra en kosteloze service. Je geeft hiervoor vooraf toestemming tijdens het invullen van mijn AVG formulier, aangezien foto’s waar jij zelf op staat wel onder ‘bijzondere privacygegevens’ vallen. Dankzij mijn back-up kun je zelfs jaren later nog foto’s nabestellen of ze opnieuw opvragen, als je de foto’s kwijt bent geraakt tijdens een computer crash of verhuizing! 

* Ook mijn apparatuur kan crashen, of foto’s kunnen door andere onvoorziene omstandigheden kwijt raken. Sla je foto’s dus zelf ook altijd zorgvuldig op, het liefst op meerdere locaties. 

Dat zou ik echt heel erg vervelend vinden, want natuurlijk is het mijn streven dat de foto’s je echt een ‘wow’ gevoel geven. Het verloop van de fotoshoot is echter altijd afhankelijk van meerdere omstandigheden. Mochten de resultaten daardoor niet zijn wat je had verwacht, dan vraag ik je om contact met mij op te nemen daarover. Ik houd van een eerlijke en open communicatie, en wil jou graag blij zien met de foto’s! Ook als dat betekent dat ik nog een keer foto’s kom maken, uiteraard zonder extra kosten. 

Goed dat je het checkt! Al mijn pakketten zijn bedoeld voor particulieren en privégebruik, maar ik bied zeker opties aan voor bedrijven. Veel organisaties hebben al gebruik gemaakt van mijn fotografie, denk bijvoorbeeld aan magazines als Penny of Bit, of grote bedrijven in de paardenwereld als Pharmahorse, Pavo en Barefoot. Maar ook als startende ondernemer in de paardenwereld bied ik je een passend pakket aan!

Ik bied zowel stockfotografie aan, als fotoshoots op maat. Als je contact opneemt per e-mail met een uitleg over jouw bedrijf en wat je ongeveer wilt, bied ik je een aantal opties en denk met je mee over mogelijkheden en invulling van de fotoshoot. 

Hebben we al eerder foto’s gemaakt die je destijds particulier boekte, maar wil je ze nu bedrijfsmatig gebruiken? Ook dan overleg ik graag met je wat daar de tarieven en voorwaarden voor zijn.