Workshop fine-art paardenfotografie

Masterclass equine fine-art - GEEN PLEK 2022

Wil jij ook leren zulke foto’s te maken & bewerken?

Tijdens deze masterclass leer je dit!

Tijdens deze workshop leer je op unieke en creatieve wijze om paarden te fotograferen, zowel met natuurlicht als in een studiosetting met flitsers.

De workshop draait om het kunstzinnig en zo uniek mogelijk leren vastleggen van paarden tegen een zwarte en witte achtergrond. Het is niet het standaard beeld of de gewone blackfoto waarbij een paard van top tot teen uitgelicht of geportretteerd wordt. Door het werken met andere composities, poses en  lichtsettings leer je een bijzonder beeld te creëren. Geen gangbaar paardenportet, maar een stukje kunst wat niet zou misstaan aan de muur! 

Je wordt een dag lang gemotiveerd om je creativiteit in de vrije loop te laten, en begeleid in hoe je jouw ideeën het best kunt uitwerken. 

De kennis die je opdoet tijdens deze masterclass kun je niet alleen toepassen wanneer je zelf fine-art paardenfoto’s maakt, maar ook daarbuiten. Doordat je nog beter leert kijken naar licht, zullen ook situaties met natuurlicht minder geheimen voor je hebben. En de inspiratie die je op doet door out of the box te leren denken en anders te kijken naar je compositie of het poseren van paarden, neem je ook mee in het verder ontwikkelen van je eigen stijl!

Tijdens de masterclass ‘EQUINE FINE-ART’ leer je méér dan alleen goede paardenfoto’s maken. Je leert anders kijken, anders zien. 

Eerstvolgende datum: MOMENTEEL NIET BESCHIKBAAR

Maximum deelnemers: 4 (Reserveer je plek!)

Uiteraard kan de workshop alleen doorgang vinden wanneer de corona maatregelen dit toelaten. Wanneer de huidige maatregelen verlengd worden, wordt in overleg met de deelnemers en locatie een andere datum gekozen.

Maar wat is fine-art paardenfotografie precies?

Fine art, in het Nederlands ‘Schone kunsten’, volgens Wikipedia en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten: 

 
 

“De term schone kunsten heeft betrekking op elke kunstvorm die uitsluitend dient voor de opwekking van esthetisch genoegen of om een kunstzinnig idee tot uitdrukking te brengen. Schone kunsten dienen dus niet het economisch nut of gebruiksgemak.”

Equine fine-art foto wit paard met flitslicht

Voor mij draait het maken van de ‘ART’ paardenfotoshoots om het uitwerken van kunstzinnige ideeën en mezelf op creatieve wijze kunnen uitdrukken. De beelden mogen schoonheid uitstralen, maar soms ook een bepaalde emotie, visie of boodschap overbrengen. 

Onderdeel hiervan zijn het out-of-the-box denken, goed kijken naar licht of zelfs werken met kunstlicht & andere hoeken en (com)posities te durven gebruiken.

Programma

Datum: -
Locatie: -
Starttijd: 09:00
Eindtijd: 18:00

1. Leren kijken naar licht

We beginnen met de essentie van fotografie: schrijven met licht. Mijn doel is om je anders te laten kijken naar licht. Of eigenlijk draait het niet eens om kijken, maar om zien. Je leert (nog) beter begrijpen hoe je werkt met licht en schaduw, hard licht of zacht licht, en zien waar het licht vandaan komt.  Daarnaast laat ik je zien hoe je naar natuurlijk licht kunt kijken, als je van plan bent daarmee een equine fine-art  foto te maken. 

Dit stuk theorie wordt afgewisseld met een korte, leerzame oefening om het geleerde direct toe te passen en beter te onthouden.

2. Out of the box met poses & compositie

Na een korte koffie- of theepauze gaan we verder met een ander belangrijk onderdeel van fine-art fotografie: compositie, positionering en vooral het creatief kijken! We behandelen de verschillende manieren om anders te kijken naar je compositie, vooral wanneer je gebruik maakt van een effen zwarte of witte achtergrond. Daarbij ligt tenslotte alle focus op je onderwerp, het paard, dus kan het nodig zijn met andere composities te werken dan normaal. 

Fine art paardenfotografie kunst

Ook dit deel theorie wordt aangevuld met een leuke oefening om meer gevoel voor compositie te krijgen, maar vooral om je creativiteit te prikkelen en je out of the box te leren denken!

3. Praktijkgedeelte fine-art composities

Met het laatste theoriegedeelte nog vers in ons geheugen, gaan we in de praktijk aan de slag! We fotograferen (minimaal) twee verschillende paarden in een gewone blackfoto setting, maar gaan juist niet voor de standaard blackfoto’s. We kijken naar andere composities en poses om de paarden op speciale wijze vast te leggen. 

Als het weer het toe laat, oefenen we ook nog  fine-art paardenfotografie met een witte achtergrond en natuurlicht. Dit eerste praktijkgedeelte duurt al ongeveer 1,5 uur, dus neem voldoende accu’s en geheugenkaartjes mee!

4. Nabewerking: maak van je gewone foto een fine-art!

Voorbeeld voor workshop nabewerking fine-art paardenfoto met natuurlijk licht

Na een lekkere (volledig veganistische) lunch, gaan we aan de slag met de nabewerking. Elke deelnemer vraag ik vooraf om in het eigen archief een aantal foto’s op te sturen, waar wellicht fine-art potentie in zit. Dit deel van de workshop demonstreer ik namelijk niet alleen met een aantal van mijn beelden, maar ook met jullie foto’s! Ik laat zien hoe je van een foto met natuurlijke achtergrond en natuurlijk licht, soms toch een fine-art foto kan maken met de juiste nabewerking. Hiervoor krijg je ook een handige Lightroom preset mee, die een hoop werk scheelt.

5. Studiofotografie theorie

Als voorbereiding op het tweede praktijkgedeelte, krijg je nog meer uitleg over studiofotografie met paarden. Welke flitsers gebruik je, waar let je op en wat zijn handige instellingen? Hoe fotografeer je met hard licht of juist met zacht licht, en hoe positioneer je de flitsers? 

Daarnaast deel ik graag mijn kennis, opgedaan tijdens de opleiding tot Paardengedragsadviseur, over hoe we de fine-art reportages zo prettig mogelijk kunnen laten verlopen voor het paard zelf! 

6. Praktijkgedeelte fine-art studiofotografie in de praktijk

Samen zetten we nu twee keer de mobiele studio op in de binnenbak, en brainstormen we vast wat over het uitwerken van verschillende lichtsettings. Want hier gaan we in groepjes van twee aan de slag om twee verschillende paarden tegen een zwarte achtergrond, met de studioflitsers! De ene deelnemer fotografeert, de ander helpt mee op aanwijzing de flitsers te verplaatsen of de aandacht van het paard te trekken (en vice versa). Ondertussen geef ik advies en feedback, of ben beschikbaar voor vragen. 

Dit praktijkgedeelte duurt totaal 2 uur, waarvan je afwisselend 3 keer 20 minuten zult fotograferen, en 3 keer 20 minuten zult assisteren. 

Eindtijd: 18:00

Rond 18:00 ronden we de dag af, hoewel ik deelnemers altijd vraag rekening te houden met enige uitloop, afhankelijk van onze modellen. Werken met paarden betekent dat we niet altijd kunnen afdwingen hoe het praktijkgedeelte verloopt, dus we nemen die tijd die nodig is voor de paarden (en voor jullie vragen). 

Na een lange dag ga je hopelijk voldaan naar huis, vol nieuwe informatie, inzichten en gave foto’s! De masterclass zit erop, maar ik blijf beschikbaar voor al jullie vragen. Ook weken of maanden na de masterclass mag je me altijd een berichtje sturen of even bellen als je ergens niet uit komt of feedback wilt je op je gemaakte foto’s.

De kosten voor deelname bedragen €499 (incl. btw)

Inschrijven masterclass equine fine-art

Datum: NIET BESCHIKBAAR

De kosten voor deelname bedragen €499 EXCL BTW

De masterclass equine fine-art is geschikt voor jou, als...:

* Je voldoende fotografie-ervaring hebt om je camera volledig handmatig in te stellen. Je kent en begrijpt de begrippen sluitertijd, diafragma, ISO en witbalans.

* Je voldoende ervaring hebt in Photoshop en Lightroom om foto’s in de basis goed na te bewerken. Je kunt dingen wegwerken, werken met lagen en kunt correcte aanpassingen maken in kleur, belichting en contrast. 

*Je interesse in fine-art paardenfotografie is gewekt, en je graag wilt leren van één van de eerste fine-art paardenfotografen van Nederland, met meer dan 10 jaar ervaring hierin.

* Je beter wilt kunnen kijken naar licht, ook bij het maken van je andere paardenfoto’s. 

* Je wilt leren en durven meer out-of-the-box te denken. 

* Je houdt van experimenteren en een meer kunstzinnige manier van fotograferen.

* Je graag je meer wilt onderscheiden als paardenfotograaf!
 (Dit is, voor zo ver ik weet, de enige Nederlandse workshop gericht op fine art paardenfotografie. Je bent dus – nu nog- een early adopter).

 

Schrijf je nu in via het inschrijfformulier:

De eerstvolgende masterclasses van 2021 is zondag 21 september. Je kunt je hier onder inschrijven. Kun je niet deze datum? Stuur een berichtje en ik probeer in overleg een andere datum te plannen voor de volgende workshop. Maar wees er op tijd bij, want de inschrijvingen lopen nog steeds hard!